luni, 23 iunie 2014

Migrenele zilei ori nopţii

Când cu gene ostenite sara suflu-n lumânare, 
Doar ceasornicul urmează lung-a timpului cărare, 
Căci perdelele-ntr-o parte când le dai, şi în odaie
Luna varsă peste toate voluptoasa ei văpaie, 
Ea din noaptea amintirii o vecie-ntreagă scoate
De dureri, pe care însă le simţim ca-n vis pe toate.
Eminescu-Scrisoarea I-a

O noapte. Pierzi o noapte. Ori poate o parte din noapte. Deci sunteţi o persoană care se culcă târziu, o aşa zisă pasăre de noapte. Nu tocmai este în ordine, iar organismul ar afirma altceva. Dar cine îl asculta!? Somnul este un ciclu de faze ce variază între etapa REM (rapid eye movement ) şi cea non-REM. În timpul somnului REM sunt procesate amintirile şi gândurile din timpul zilei, aceasta fiind etapa în care au loc visele foarte intense. În timpul somnului non-REM au loc numeroase funcţii restorative. În cea mai adâncă fază a somnului non-REM, cunoscută şi sub numele de somn cu unde lente, creierul îşi revine după activităţile zilnice, iar hormonii sunt eliberaţi în corp, ajutându-l să se refacă în urma efortului din timpul zilei. Avem nevoie deci de somnul nopţii. Iar somnul de după ora 1:00 din noapte nu este complet. Poate fi o cauza majoră a migrenelor. Iar migrena este o afecţiune complexă, cu o mare varietate de simptome. Pentru mulţi oameni, desigur, principala caracteristică este durerea de cap. Pentru alţii, simptomele sunt variate, adică sensibilitate la lumină, sunet şi mirosuri, greaţă şi vărsături. Migrenele intense pot determina a fi nevoie să te întinzi în pat timp de mai multe ore. Nu poţi face nimic. Simptomele variază de la persoană la persoană şi cei care suferă de migrena poate descrie diferite simptome diferenţiate după atacuri. Atacurile migrenoase pot varia ca lungime şi frecvenţă. Migrenele vin atunci când vor ele şi durează cât vor ele. Uneori sunt mai slabe, astfel încât te lasă să îşi vezi de treburile tale, dar alteori sunt atât de severe încât te ţintuiesc la pat şi te fac să te agiţi de durere. La persoanele bărbaţi peste 50 de ani, la femei peste 40 de ani, semnifică o creativitate crescută. O activitate crescută zilnică. Durerile de cap Hypnic asociate ori confundate migrenelor apar exclusiv pe timp de noapte, cu trezirea din somn, de obicei, între 1 și 3 am. Această condiţie are numele de "dureri de cap asemănătoare unui ceas alarmă". Durerea poate fi unilaterală (pe o parte a capului) sau bilaterală (pe ambele părți ale capului). Unii oameni descriu durerea ca fiind trepidantă, cu unde intense şi mai puţin intense .Durerea începe brusc şi poate dura de la 15 minute la 6 ore, dar în mod obişnuit este de aproximativ 30-60 minute. Este mult mai frecventă în rândul femeilor decât bărbaţilor. Pentru a stabili dacă aveţi dureri de cap hypnic, va trebui să se ia o istorie completă a modelelor de somn şi de obiceiurile pe timp de noapte (inclusiv sforăit şi nelinişte). Acest lucru ajută pentru a exclude cauze secundare de dureri de cap. Sunt toate durerile de cap migrene? Tocmai am spus ca nu! Am vorbit despre migrena, despre durerea de cap Hypnic, dar sunt şi alte dureri de cap cum ar fi dureri de cap tip tensiune. Aceste alte dureri de cap trebuie să fie desigur identificate, pentru a putea fi tratate. Aflarea acestor dureri de cap, ţinerea lor sub control poate duce la o scădere a numărului de atacuri de migrenă.
O schimbare în modelul dureri de cap ar putea fi rezultatul cursului unei afecţiuni. Simptomele pot varia de la fiecare etapă a vieţii omului, mai ales la femei, unde schimbările hormonale pot influenţa atacurile. Migrena afectează în principal toate vârstele în special persoanele mai tinere, iar starea de multe ori a bolii se îmbunătăţeşte cu vârsta. Dacă migrena se însoţeşte cu alte simptome neurologice vorbim de aşa numitele "aure" de migrenă. De aici avem cele două forme comune de migrenă sunt numite: migrena fără aură şi migrena cu aura. "Migrena cu aura" etichetată aşa este utilizată pentru unele dintre formele rare de migrenă. Acestea includ migrena bazilară, care se însoţeşte cu simptome cum ar fi: pierderea echilibrului, vedere dublă, sau leşin . Migrenă hemiplegică familială, cu paralizie reversibila, este, de asemenea, clasificată ca "migrena cu aura". Mai există şi alte forme rare de migrenă, care sunt clasificate separat.
A vorbi despre tratament nu este indicat. În primul rând trebuie un control pluridisciplinar, neurologic, oftalmologic, ORL, imagistică medicală. Afecţiunea nu este tocmai uşoară şi necesită investigaţii complexe în centre mari medicale. Nu este nici de lăsat. Deci nu amintesc nici prognosticul şi nici evoluţiile.

Nemurire, se va zice. Este drept că viaţa-ntreagă,
Ca şi iedera de-un arbor, de-o idee i se leagă.
"De-oi muri - îşi zice-n sine - al meu nume o să-l poarte
Secolii din gură-n gură şi l-or duce mai departe,