joi, 6 martie 2014

 
Gand de dimineata mohorata ca si viata de roman.
Mai degraba un raspuns, la teme actuale romaneasti. Turism, sanatate, invatamant . Pe scurt.

Privatul continua ori dispare prin servicii. Vrei doar bani si oferi pacaleala!? Merge o data cu un prim venit, mereu prim venit, apoi... te reprofilezi pe alta hotie, evaziune. Sunt si exceptii. Una. Stiu la Costinesti un hotel privat pe care-l folosesc de vreo trei ani, patru, cinci zile, dupa putilinta. Desi de trei stele usor, el este voit declasificat la doua. Am intrebat patroana de ce? Mi-a raspuns simplu: "este mai bine asa!"
 In sanatate problema este cu mult mai complexa. Aici avem stat si privat. Venind din interior stiu prea mult, imposibil de extins aici si acum. Sigur este continuarea, dorinta persistentei cercului vicios. Altfel de unde afaceri si bani furati. Banii distribuiti relativ putini, ori mai multi, dupa competenta unitatii medicale, sunt si aici plasati prost. Dupa "hotia" managerului. Vrea si el ceva. Apoi metehnele perpetuate ale sistemului care inghite mult. Medic care mulge doua sisteme. Adica salariul mic de la stat, spaga zilnica impusa oricarui pacient fara discernamant, si dupa "'obligatia" minima la stat, completarea substantiala din privat. Adunat fac mult ca venituri. Ati vazut medic bun sarac? Tanarul medic scolit mult, cu sacrificii majore, rezident la final, nu are rabdare si nici unde lucra. Sistemul este de regula blocat. Ala batran, medic iesit demult din sistemul activ inca ocupa un loc, nu se lasa, mai vrea. Il gasim in privat fiind eminenta cenusie. Asa ca medicul nostru pleaca, are unde si cu ce. Diploma, competenta, limba. „Theft brain” se practica demult, este mult mai simplu de a lua gata format.
 Invatamantul vine tare si surprinde prin linie. Prin "parsivenia" sistemului si al formatorilor. Vedeti rezultatul simularilor. De orice nivel. Dezastruos! Voit lasati in "plata domnului", debusolati, scapati de sub control, tinerii nostrii elevi, afla adevarul testului. Greutatea lui. Voita a fi asa! A le arata prostia, lipsa studiilor. Mai pe romaneste scris, rezultatul neintelegerii liniei. Nu ai vrut, nu ai inteles tu si tac-tu ori ma-ta, uite rezultatul! Iar intelegerea era pregatirea suplimentara. Din gimnaziu. Iar tu profesor asta faci. O scoala "subtire", sa treaca, cu o dorinta impusa prin tot, adica psihopedagogic aplicata constient pentru binele tau profesor. Se formeaza bine doar cine poate si are cu ce. Restul...cum era, ne spunea "bossul" al mare. Adica: ospatari, bucatari, frizeri, tinichigii... asta se cauta! Este rezultatul democratiei originale, evolutiei dorite de a fi doar „consumator”, de piata de desfacere, de mana a doua. Ce esti mai exact? Colonie!